Vytvorením klastra Tatry-Spiš sa má zlepšiť rozvoj konkrétnych aktivít

03.11.2009 Poprad

Počas seminára o príležitostiach rozvoja turizmu vo Vysokých Tatrách, ktorý sa dnes konal v Starom Smokovci, sa účastníci venovali návrhu projektu klastra turizmu Tatry - Spiš, ako určitého rámca pre rozvoj konkrétnych aktivít.
\"Iniciatíva klastra turizmu Tatry - Spiš predpokladá lepšie prepojenie siete existujúcich subjektov v turizme, či zo strany samosprávy, či zo strany podnikateľov. Cieľom je lepšie vytvorenie regionálneho produktu, ktorý bude jasnejší, zrozumiteľnejší, lepšie komunikovateľný pre návštevníkov regiónu Vysokých Tatier, \" zhodnotil potrebu klastra Tatry - Spiš Milan Hagovský, riaditeľ Tatranskej informačnej a rozvojovej agentúry.
Prvým finančným zdrojom na vytvorenie klastra je podľa neho Regionálny operačný program, odkiaľ je možné čerpať finančnú pomoc na investičné a neinvestičné aktivity. Pre región Tatier a Spiša to znamená na rozvoj a vybudovanie nových turistických informačných kancelárií, na prípravu elektronickej formy informácií až po aktivity spojené so sieťovaním a definovaním spoločného regionálneho projektu turizmu.
Účastníci seminára sa zhodli, že je potrebné vytvoriť centrálne tímy, ktoré by sa mali nachádzať v najfrekventovanejších miestach v Tatranskom a Spišskom regióne. Ich úlohou by bolo spojiť obrovský potenciál, ktorý sa v tejto oblasti nachádza.
Ako uviedol Hagovský, riešili tiež problém dopravného systému. Podľa neho je nutné vytvoriť integrovaný dopravný systém, konkrétne v Tatrách integrovanú dopravu, aby sa tak zlepšili služby v oblasti dopravy.
Ďalšou témou bola podpora štatistiky v oblasti turizmu, ktorá je nevyhnutná pre zlepšenie marketingu. Podľa slov Hagovského by sa mala vytvoriť lepšia spolupráca so Slovenským štatistickým úradom v Prešove. Vyzdvihol tiež potrebu hlbšieho prieskumu potrieb a predstáv návštevníkov formou ankiet.
Ako zdôraznil Hagovský, na podporu spolupráce je pripravované otvorenie informačného portálu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), na podporu rozvoja spolupráce medzi subjektmi turizmu. Tu budú publikované témy a závery z jednotlivých stretnutí, ale tiež prezentované aktivity jednotlivých subjektov turizmu.
Závermi stretnutia sú podľa slov Hagovského rozdrobenie tém, ktoré sú načrtnuté v Memorande o podpore turizmu PSK, ale aj iniciácia prípravy projektu klastra turizmu Tatry - Spiš. Ďalej je to príprava spoločného prieskumu potrieb návštevníkov, vytvorenie pracovnej skupiny v oblasti integrovaného systému dopravy, ale hlavne rozvoj informatizácie. Uviedol, že chýbajú moderné elektronické služby, ktoré informujú o ponuke služieb pre návštevníkov, aby získali údaje, kde, kedy a čo sa v regióne deje. \"Toto by sme chceli už v tejto zimnej sezóne zlepšiť, \" informoval Hagovský.
 

Vyberte región